tisdag 12 juni 2007

Var fjärde stannar hemma

Vardagsrädsla är ett begrepp som har börjat användas mer och mer de senaste åren. Det tror jag är viktigt. Det blir möjligt att prata om på ett annat sätt, när det finns något att kalla det. Möjligt att dela erfarenheter och strategier.

För er som inte har hört det, så betecknar "vardagsrädsla" den känsla av otrygghet, det där obehaget i magen, som vi tjejer känner alltför ofta när vi rör oss i det offentliga rummet (jag har skrivit lite om det här tidigare här). Jag tror de flesta tjejer vet vad som avses - den där känslan som gör att man tar upp telefonen på väg hem från skolan, för att man ska vara beredd att ringa om det behövs. Eller när man stelnar till då man ser en siluett komma gående, och pustar ut då man ser att det är en tjej. Eller när man sätter nyckelknippan mellan fingrarna, bara utifall att...

Det är också viktigt att veta hur det här påverkar tjejers och kvinnors liv. Det har kommit ett par undersökningar som visar på omfånget av vardagsrädslan. En av dem är gjord av Lunarstorm, och pekar på att nära 80 % av tjejerna upplever vardagsrädsla. Nu har också hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra gjort en undersökning. De har (genom Skop) frågat 1000 personer om de på grund av rädsla avstått från att gå ut någon gång under de senaste 12 månaderna. Resultatet är tråkigt, men inte överraskande. Var fjärde kvinna har stannat hemma på grund av rädsla. Nästan var tionde kvinna avstår ofta från att gå ut. Det är ett stort demokratiproblem.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Inget ont som inte har något gott då killar oftare drabbas av psykiska problem då våld uppstår, troligtvis för de har en mindre beredskap för det och blir mer chockade.

Elisabeth Biström sa...

Är det verkligen "något gott"?

Anonym sa...

Ah, nä, det är sant, det inget gott, men det är något ont som blir något mindre ont iallafall.

Bloggar