söndag 10 juni 2007

Stora och små problem

Kinas president har besökt Sverige och haft audiens hos statsministern i helgen. Om detta finns förstås mycket att fundera kring och säga.

Det är ju liksom inte vilket land som helst vi pratar om, utan dels ett stort och viktigt sådant, och dels ett som bryter mot en rad mänskliga rättigheter. Ett land där man inte tillåts bilda fackföreningar, där en stor del av ekonomin bygger på slavliknande arbete i ordets rätta bemärkelse, där man utför tvångsaborter på kvinnor och så vidare, och så vidare...

Så, med tanke på allt detta, vilket blir MUF-ordföranden Niklas Wykmans råd till presidenten Hu Jintao? Jo, detta:
Gör inte om vårt misstag! Bygg inte upp ett gigantiskt allmänt välfärdssystem där bidrag blir en rättighet istället för ett skydd.

Eehhhh.... kanske inte helt mitt i prick, va?

3 kommentarer:

Anonym sa...

De senaste 15-20 åren som jag varit politisktmedveten så har MUF aldrig fått till det trots många försök. Så man blir ju inte förvånad när dom missar målet igen!

Anja sa...

Jag tycker MUF är bra på det sättet att dom pratar i klartext där mer vuxna marknadsliberaler är oehört skickliga på att linda in sina åsikter i politiskt korrekta termer, kalla det feminism, frihet, miljö-omsorg osv. Och folk går på det. Jämför t.ex. Anders Borg som ville avskaffa demokratin när han var ung, Moderata studentförbundet (har glömt exakt vad dom heter, det är nåt med frihet också tror jag) som på 90-talet ville införa graderad rösträttsskala (efter hur skatt man betalar) och "de nya moderaternas" betydligt mer mainstreamade filter ovanpå EXAKT samma åsikter! Kanske dom inser att avskaffandet av demokratin inte är det mest populära förslaget, och därmed håller det tillbaka lite, men det känns ändå som att det är dithän det barkar.

Jacob Lundberg sa...

Den som har läst artikeln förstår att Wykman säger att man bör prata välfärdssystem efter att ha avhandlat det "grundläggande", vilket var och en inser handlar om mänskliga rättigheter.

Anders Borg var nyliberal som ung och ville införa en konstitution liknande den i USA som garanterar individens rättigheter, exempelvis till abort. I Aftonbladet blev detta "avskaffa demokratin". Suck.

Fria moderata studentförbundets förslag tror jag handlade om att man bör införa en andra kammare i riksdagen som bara behandlar ekonomiska frågor. I en sådan kammare är det naturligt att principen en krona - en röst gäller. Någon graderad rösträtt var det aldrig tal om.

Bloggar