onsdag 13 juni 2007

Imorgon: beslut om FRA

Jag har nämnt förslaget om FRA lite ytligt. Nu när förslaget ska debatteras idag och beslutas om imorgon, kanske det kan vara på sin plats att skriva lite mer om det.

Förändringarna med Odenbergs förslag innebär att mandatet för försvarsunderrättelseverksamheten anpassas från "yttre militära hot" till "yttre hot" rörande ”utländska förhållanden”. Vilka är då de ”yttre hot”? I propositionen ges en bakgrund:

Det finns också en rad andra fenomen som kan påverka Sveriges säkerhet negativt och i vissa fall få säkerhetspolitiska konsekvenser. Hit hör t.ex.olika typer av försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska eller religiösa
konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av valuta- och räntespekulationer. Snabba, effektiva och samordnade åtgärder från statsmakternas sida för att möta denna typ av hot ellerpåfrestningar kan i många fall underlättas av den förvarning och analys som en effektiv underrättelseverksamhet kan bidra med.
De yttre hoten kan med andra ord vara lite vilka som helst. Det är problematiskt, för det öppnar upp för en stor tolkningsfrihet. Vad är det hotfulla i flyktingrörelser, vilka flyktingar är det som ska övervakas? Vem definierar en etnisk eller religiös konflikt, varför ska försvarets radioanstalt samla underrättelser om dessa? Att propositionen är luddig och att lagtexten är svårtolkad, är förstås meningen. Det ger i det närmaste oinskränkta möjligheter att övervaka vem som helst man bedömer som misstänkt. Att detta innebär att den personliga integriteten åsidosätts till förmån för övervakning på lösa grunder, verkar inte spela försvarsministern eller de övriga i regeringspartierna någon roll.

I propositionen görs det också tydligt att förslaget är ett led i en anpassning till EU och NATO. Man hänvisar till att:

medlemsstaterna och kommissionen skall stödja den politiska planeringen genom att i största möjliga utsträckning tillhandahålla relevanta upplysningar, inklusive underrättelser.
Trots att tunga remissinstanser, som säkerhetspolisen, ekobrottsmyndigheten, advokatsamfundet med flera, har uttryckt kraftiga invändningar, går nu ändå förslaget till debatt och beslut. Kritiken, som framförallt har gällt att polisiära uppgifter övertas av det militära och att formuleringar som ”yttre hot”, och ”utländska förhållanden” är svårtolkade, har helt avfärdats.

Imorgon fattas beslutet. Det mesta pekar på att (s), (v), och (mp) får tillstånd en bordläggning, så att vi slipper få våra samtal och e-postbrev kollade i ett år till. Vi får passa på att slipa till motståndet ytterligare under den tiden.

Inga kommentarer:

Bloggar