tisdag 29 maj 2007

Åt dem som har skall varda givet. Åt oss andra: dåligt samvete och höjd reporänta

Ur DN: "Löneökningstakten i de avtal som slutits under våren kan komma att hindra en hållbar sysselsättningstillväxt. Det sade finansminister Anders Borg i samband med Svenskt Näringlivs och OECD:s skattekonferens på tisdagen..."

Undrar om det var det här avtalet han tänkte på? Eller kanske det här?

Nej, just ja, det är ju när de lågavlönade får upp lönerna en gnutta som det skadar samhällsekonomin, driver upp inflationen, tvingar fram räntehöjningar och hindrar sysselsättningen. Ursäkta, jag glömde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jaaaaaa, staaackars lågavlönade byggarbetare t.ex. Bara >30.000/mån för ett enkelt banka-med-händerna-jobb. Det blir allt tydligare att utbildning inom teknik inte lönar sig. Varför stå ut med 5 års dygnet-runt-plugg, 5 års utebliven inkomst, 250000:- i studieskuld för att bli civilingenjör och (i bästa fall, som jag) få ett *extremt* kvalificerat jobb där man tjänar mycket mindre än en outbildad dörrmontör på volvo??? Jääävlar vad jag känner mig lurad. Jag skall börja söka jobb utomlands. Folk med enkla arbetsuppgifter tjänar PÅ TOK för mycket i Sverige. Jämför t.ex. byggarbetarlöner mellan länder, så förstår ni delvis varför bostadssituationen ser ut som den gör.

Anonym sa...

Tja, å andra sidan slits byggarnas kroppar så ill att nästan ingen kan jobba till 65. Har inte kollat vad snittpensionsåldern är numera, men tidigare har den legat på 58.

Och väl i pension kan de inte leva ett lika friskt och aktivt liv som, säg, vi akademiker. Eftersom de helt enkelt är trasiga.

Och än värre är det för de som Reinfeldt är mest bekymrad över (ja, inte deras situation då, utan deras "höga" löneökningar), dvs lågavlönade kvinnor.

Bloggar