torsdag 31 maj 2007

Ja, vi elsker dette landet!

Den norska regeringen har intagit en unik position gentemot den palestinska regeringen. De var det första, och är ännu det enda, västlandet som har normaliserat kontakterna med den palestinska regeringen. Sverige deltar som bekant i EU: s politiska bojkott av den folkvalda palestinska regeringen.

Nu tar Norge ännu ett steg, ett viktigt sådant. De kommer att ge 10 miljoner dollar till regeringen så att de löner till palestinska offentliganställda, som varit tvungna att frysas i och med omvärldens bojkott, nu kommer att kunna börja betalas ut.

När jag hörde det, kom jag genast att tänka på ett par som jag träffade på Västbanken för ett och ett halvt år sedan. De var gifta sedan 10 år och har tre barn ihop. På grund av det israeliska id-systemet för palestinier, kunde de dock inte bo ihop. Han bodde tillsammans med de två äldsta barnen i Abu Dis, en liten stad ett par mil utanför Jerusalem, och hon bodde inne i Jerusalem. Eftersom hon var född i Jerusalem hade hon också ett id-kort som tillät henne att bo kvar där, men fortfarande också ha tillträde till Västbanken. Han var däremot född på Västbanken, och har därför inte tillträdesrätt till Jerusalem.

Av två anledningar kunde hon inte flytta till honom: dels för att hon då skulle förlora sitt Jerusalem-id, och därmed kontakten med sin familj och sina vänner i staden, och dels för att hon också skulle förlora sitt arbete. Abu Dis är omgärdat av israels mur sedan ett par år tillbaka. När muren byggdes, skjöt arbetslösheten i höjden i staden. De flesta Abu Dis-borna hade jobbat på andra orter, vilket omöjliggjordes när man blev instängd innanför murarna. Idag ligger arbetslösheten kring 90 % i Abu Dis, och den här mannen var en av dem som hade förlorat arbetet. Hon försörjde därför ensam familjen på sitt arbete som sekreterare på det offenligägda Al Quds-universitetet.

Jag vet inte om hon har fått någon lön de senaste månaderna. I och med bojkotten mot den palestinska regeringen har såväl biståndspengar som tull- och skatteinkomster administrerade av Israel frusits, och den palestinska myndigheten har därför inte kunnat betala de offentliganställdas löner. Jag hoppas att den norska insatsen kommer att lätta på det akuta läge som råder. Jag hoppas att Maryam och Abdal har det bra.

DN om det norska biståndet
SR om det norska biståndet
Riv muren - befria Palestina

Inga kommentarer:

Bloggar