tisdag 10 juli 2007

Ni idkar välgörenhet? Jamen då så!

Kan det bli äckligare? Lundingruppen med sina bolag kända för att ha som affärsidé att exploatera
politisk instabilitet
för att komma åt fattiga länders naturresurser, ska nu ge 700 miljoner kronor till en stiftelse som arbetar för att lindra fattigdomen i tredje världen. Någon mer än jag som tycker att det känns lite hycklande?

Vi snackar alltså om ett företag som när det begav sig ivrigt backade upp den sydafrikanska apartheidregimen och som på senare år gjort sig kända genom att underblåsa inbördeskriget i Sudan, genom att bränna byar, fördriva och mörda civila. Som prospekterar efter olja i det ockuperade Västsahara, på ockupanten Marockos uppmaning. Listan kan göras lång.

Den här artikeln på temat är läsvärd.

8 kommentarer:

LarsHolmberg sa...

Jag håller med, det är absolut hemskt att de ger bort pengar. Fy fan för sånt. Har man som affärsidé att exploatera politisk instabilitet och utnyttja de fattiga länderna är det ju fullständigt inkonsekvent att sedan ge pengar till dom. Nä, det är bättre om världen är lite mer svartvit...

Peter A sa...

Usch för människor som ger bort pengar frivilligt, vi socialister vill ju använda våld och tvång för att sno åt andras pengar. Att de ger bort dem frivilligt förtar ju hela nöjet.

Anonym sa...

Fy fan. Kapitalismens kärna är ganska sur och illaluktande. Bra text!

Anonym sa...

Jag måste erkänna att logiken bakom blogginlägget undgår mig. Lundin = dåligt. Pengar till Afrika = bra. Pengar från Lundin till Afrika där de tjänade pengarna = väldigt dåligt.

Kanske författaren menar att Lundin förefaller *köpa* lite good will? Det vore ju förfärligt! Att pengar återgår till de som i viss mån har utnyttjats! Nej, bäst vore om Lundin-gruppen istället beslutade om feta bonusprogram istället för pengarna.

Anonym sa...

Eller så kan dom börja betala löner som går att leva på till sina anställda, skatter eller kanske man skulle kalla det återbäring till det land vars naturresurser dom snor utan att ge mer än miljöförstöring tillbaka. Sen så är det väl landet själv som ska bestämma vad dom ska använda pengarna till och inte ett multinationellt företag som endast ger pengar till dom "rätta" munnarna som behöver mättas. Nä fy fan för borgelig välgörenhet och hycklande "välgörare". 700 miljoner kan knappast väga upp alla de liv som Lundinarna tagit och alla de tillgångar de stulit från folk.

Anonym sa...

Kim:
Alldeles oavsett om de gjort nåt dåligt är det väl bra att de gör nåt bra. Er logik är faktiskt jättekonstig. Nog för att Lundin inte bör ges en hjältegloria, men att människor som gjort dåliga saker börjar göra bra saker är framsteg. Osakligt gnäll blir lätt tröttsamt.

Anonym sa...

Alla kan bättra sig naturligtviss. Jag vet inte vad i "vår" logik som är konstig. Är det att människor ska få betalt för sitt arbete och kunna leva på detta eller att ett lands befolkning själv ska få bestämma över sig själv och sina resurser utan inblandning från enskilda intressenter. Är det bara osakligt gnäll att kräva ansvar av våra ärade företagare?

Anonym sa...

Om fattiga länder vill tjäna pengar på sina naturresurser så får de också betala för utvinningen av dem. Vänsterns paroll är ju att alla människor ska få massa pengar utan att behöva arbeta, men det fungerar naturligtvis bara i fantasin.

Bloggar